niedziela, 15 kwietnia 2018

Pieczone polędwice z indyka

Polędwice z indyka pieczone w marynacie. Na ciepło pokrojone w grubsze plastry idealne do obiadu. Na zimno idealne do kanapek. Mięso soczyste, delikatne i bardzo smaczne. Nie wymaga od nas zbyt wiele pracy. Hop do piekarnika i gotowe:)
Więcej przepisów na dania mięsne znajdziecie w zakładce MIĘSA.
Szczególnie polecam polędwiczki z indyka w sosie własnym.
Jeżeli przygotowaliście Państwo coś z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach.

Składniki
2 polędwice z indyka

Marynata
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki rozmarynu
8 łyżek oleju
1 łyżka miodu
2 płaskie łyżki kremu balsamicznego
1  łyżeczka soli
1 płaska łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka papryki słodkiej
szczypta papryki ostrej

Wszystkie składniki marynaty umieścić w miseczce i dokładnie wymieszać.
Polędwiczki umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym, a następnie włożyć je do naczynia żaroodpornego i zalać marynatą. Bardzo dokładnie obtoczyć j w niej z każdej strony.
Nakryć naczynie i odstawić w chłodne miejsce na około 2 godziny.
Po tym czasie wstawić mięso pod przykryciem do piekarnika i piec w 180 stopniach C.  Piec około 35 minut.
Czas pieczenia zależy od wielkości mięsa.
Po wyjęciu z piekarnika  pokroić w plastry.

pieczone polędwice z indyka


1 komentarz: