sobota, 6 stycznia 2018

Szaszłyki z mięsnymi kulkami

Szaszłyki z mięsnymi kulkami. Idealne na przekąski, na imprezy. Smakują na zimno jak i na ciepło.
Podałam z sosem czosnkowym i ketchupem.
Po więcej przepisów na małe co nieco zapraszam na bloga do zakładki PRZEKĄSKI.
Jeśli przygotowaliście danie z moich przepisów to podzielcie się proszę swoją opinią w komentarzach. Zdjęcia Waszych potraw mile widziane.


Mięsne kulki
3 pojedyncze piersi z kurczaka
1 jajko
1 mała cebula
papryka słodka
sól
pieprz
2 łyżki bułki tartej
bułka tarta do panierowania
olej do głębokiego smażenia

Pierś z kurczaka skręcić przez maszynkę do mięsa, a następnie  zmielić cebulę.
Wbić do mięsa jajko,dodać dwie łyżki bułki tartej,  doprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Wymieszać na jednolitą masę.
Z mięsa formować małe kuleczki i każdą obtoczyć w bułce tartej.
Na rozgrzany tłuszcz (mięso musi pływać w tłuszczu) wkładać kuleczki  mięsne i smażyć na rumiano z dwóch stron.
Usmażone wyjąć na ręcznik papierowy.
Wystudzić.

Dodatkowo
1 zielona papryka
1 żółta papryka
250 g pomidorów koktajlowych
20 zielonych oliwek

Na patyczki do szaszłyków nabijać mięsną kulkę, kawałek papryki, pomidor koktajlowy, oliwkę i powtórzyć to jeszcze raz.
I gotowe.

szaszłyki z mięsnymi kulkami




1 komentarz: