niedziela, 21 stycznia 2018

Niebo w gębie -ciasto

Ciasto niebo w gębie. Rewelacyjne w smaku. Wymaga trochę czasu, aby go przygotować, ale zapewniam, że warto. Sama nazwa ciasta na to wskazuje.
Jeśli jeszcze nie próbowaliście to koniecznie upieczcie.
Więcej przepisów na ciasta znajdziecie na moim blogu w zakładce CIASTA.
Jeżeli przygotujecie danie z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach.
żródło mojewypieki.com


Ciasto 
400 g mąki pszennej
250 g masła
1/2 szklanki cukru pudru
3 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Mąkę przesiać na stolnicę wbić żółtka, wsypać proszek do pieczenia i cukier puder. Masło drobno posiekać i zagnieść na jednolite ciasto.
Podzielić na dwie równe części i każdą zawinąć w folię spożywczą. Ciasto schłodzić.
Blaszkę o wymiarach 23x38 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć na nim rozwałkowane ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez około 12-15 minut. Ciasto powinno być rumiane. Tak samo upiec drugi placek.

Nadzienie jabłkowe
1,5 kg jabłek
150 g cukru
sok z 1/2 cytryny
1 galaretka cytrynowa

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a następnie skropić je cytryną, wsypać cukier i włożyć do rondla.
Wszystko zagotować aż cukier się rozpuści. Gorące zdjąć z palnika i wsypać galaretkę. Bardzo dokładnie wymieszać.

Krem orzechowy
250 g startych orzechów włoskich
250 ml mleka
250 g masła
150 g cukru pudru

Mleko zagotować z orzechami zdjąć z palnika i wystudzić.
Masło z cukrem utrzeć na puszystą masę, a następnie dodać orzechy i zmiksować na gładko.

Polewa
100 g czekolady deserowej
100 g śmietany kremówki
 Śmietanę podgrzać, ale nie gotować. Zdjąć z palnika i wsypać pokruszoną czekoladę. Dokładnie wymieszać na jednolitą masę.

Składanie ciasta
kruchy placek
jabłka
kruchy placek
krem orzechowy
polewa


niebo w gębie 


1 komentarz: