wtorek, 5 grudnia 2017

Kurczak na kwaśno Murgh Windaloo

Kurczak na kwaśno, po hindusku Murgh Windaloo. Rewelacyjne mięso w smaku. Zapach przypraw rozchodzący się podczas przygotowania pobudza nasz apetyt. Kocham kuchnię hinduską za smak, zapach potraw i szybkość przygotowania dań.
Mięso podałam z ryżem. Może i Wy przeniesiecie się chociaż na chwilę do Indii.
Więcej przepisów z różnych zakątków świata znajdziecie w zakładce KUCHNIE SWIATA.


Składniki
1 kurczak
2 płaskie łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka soli
1 szklanka wody
1/2 szklanki octu winnego
2 łyżeczki kminu rzymskiego
1 łyżka miodu
4 łyżki masła klarowanego
3 duże ząbki czosnku
1/2 łyżeczki ostrej papryki
szczypta płatków chilli

Kurczaka umyć, osuszyć i podzielić na części. Włożyć do naczynia.
Wodę wymieszać z kurkumą, , solą, ostrą papryką oraz octem winnym. Wlać do kurczaka i wymieszać. Nakryć mięso i odstawić do lodówki na około 30 minut.
W moździerzu ugnieść kmin rzymski z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wymieszać na jednolita pastę.
W rondlu rozgrzać masło klarowane i dodać pastę, którą utarliśmy w moździerzu. Smażyć około 2 minut na bardzo wolnym ogniu.
Włożyć kurczaka i wymieszać, wlać marynatę, dodać miód, płatki chilli i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu. Mięso powinno być miękkie, a sos zgęstnieć.

kurczak na kwaśno

1 komentarz: