piątek, 1 grudnia 2017

Drożdżówki z żurawiną

Bułki drożdżowe odrywane z żurawiną. Bardzo smaczne i idealne na śniadanie, do szkoły lub na kolację. Do tego szklanka mleka lub kakao i jesteśmy w raju.
Z podanej porcji wyszło 12 bułek. Znikają bardzo szybko. Piekłam dwa dni z rzędu.
Może i Wy skusicie się na takie pyszności?
Polecam!
Jeżeli skorzystacie z przepisu to podzielcie się swoją opinią w komentarzach.
Inspiracja mojewypieki.com


Ciasto
540 g mąki pszennej
80 g cukru
10 g suchych drożdży
75 g masła
250 ml mleka
2 jajka

Żurawina
400 g świeżej lub mrożonej żurawiny
120 g cukru
3 łyżki wody

W rondelku umieścić żurawinę, cukier i wodę. Wszystko zagotować do rozpuszczenia się całkowitego cukru i lekkiego zgęstnienia. Odstawiać do wystudzenia.

Lukier
1 szklanka cukru pudru
4-5 łyżek wody
Wszystko razem dokładnie wymieszać

Mąkę przesiać do miski dodać cukier, wsypać suche drożdże. Mleko ciepłe, ale nie gorące wlać do mąki, dodać roztrzepane jajka i masło roztopione i przestudzone.
Wszystko razem wymieszać drewnianą łyżką, a następnie zagnieść na gładkie ciasto.
Z ciasta uformować kulę, włożyć do miski i nakryć bawełnianą ściereczką.
Odstawić w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Po tym czasie rozwałkować z ciasta prostokąt o wymiarach 40x50 cm  posmarować żurawiną i zwinąć ciasto w roladę.
Pokroić na 12 kawałków o szerokości około 3,5cm.
Wykładać na blaszkę (23x33cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Bułki układać obok siebie w pewnych odstępach tak, aby podczas wyrastania połączyły się.
Nakryć blaszkę z bułkami ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aż wyrosną.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 20-30 minut. Muszą być rumiane.
Po wyjęciu i przestudzeniu polukrować.


drożdżówki z żurawiną





1 komentarz: