poniedziałek, 27 listopada 2017

Udka z indyka z pieczarkami

Udka z indyka bez kości duszone z pieczarkami. Pyszne danie mięsne. Można podawać z ryżem, makaronem, ziemniakami, kaszą lub kluskami. Do tego polecam surówkę z kapusty pekińskiej i mamy szybki obiad.
Na blogu w zakładce MIĘSA znajdziecie mnóstwo przepisów na dania z różnych rodzajów mięs.
Jeżeli przygotowaliście danie z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach.

Składniki
1 kg udek indyczych bez kości
400 g pieczarek
2 średnie cebule
2 łyżki sosu worcestershire
2 łyżki masła klarowanego
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
słodka papryka

Udka bez kości, a jeżeli takich nie macie to należy je usunąć, oprószyć solą, pieprzem. W rondlu rozgrzać masło klarowane i zrumienić na nim udka z każdej strony na lekko rumiany kolor.
Pod koniec dodać pokrojoną w piórka cebulę i czosnek. Smażyć chwilę i wlać 2 szklanki wody.
Dodać pieczarki pokrojone w plasterki, doprawić papryką ostrą i  słodką,solą oraz  pieprzem.  Wlać sos worcestershire i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu aż mięso będzie miękkie. W razie potrzeby uzupełnić wodę.

udka z indyka z pieczarkami


3 komentarze: