piątek, 21 kwietnia 2017

Placki na maślance z suszonymi figami

Placki na maślance z dodatkiem suszonych fig. Idealne na śniadanie lub kolację. Delikatne i puszyste. W duecie ze szklanką gorącego kakao smakują jeszcze bardziej. Ja posypałam cukrem pudrem, ale można podać również polane śmietaną lub z dżemem.
Mojej rodzince bardzo smakowały.
Może i Wy skusicie się i zrobicie takie szybkie placki.


Składniki
400 g maślanki
2 jajka
cukier według własnego smaku (dałam 2 łyżki)
1 i 3/4 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki oleju
5 suszonych fig

olej do smażenia
cukier puder do oprószenia

W misce ubić jajka z cukrem, a następnie dodać maślankę, mąkę, proszek do pieczenia oraz 2 łyżki oleju. Wszystko dokładnie wymieszać. W razie gdy ciasto jest zbyt rzadkie dodać odrobinę mąki.
Figi pokroić drobno i wymieszać z ciastem.
Na patelni rozgrzać olej i smażyć placki na rumiany kolor z dwóch stron.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

placki na maślance z suszonymi figami


2 komentarze: