niedziela, 5 lutego 2017

Garnek galicyjski z ziemniakami

Garnek galicyjski to danie jednogarnkowe, syte i smaczne.
Idealne na zimowe dni. Rozgrzewa, nie wymaga dużo pracy i potrzebne nam do przygotowania bardzo mało składników.
Na blogu znajdziecie również inne dania jednogarnkowe.
Jeśli nie macie pomysłów na szybkie i smaczne dania to zapraszam do zakładki DANIA JEDNOGARNKOWE.
Inspiracja Książka Potrawy z ziemniaków

Składniki:
1 kg ziemniaków
około 400 g kiełbasy czosnkowej
2 średnie cebule
2 łyzki masła klarowanego
1,5 bulionu mięsnego
3/4 szklanki wina czerwonego wytrawnego
sól
pieprz

Ziemniaki obrać i pokroić na kawałki. Jeśli ziemniaki są małe zostawić całe.
Kiełbasę pokroić w plasterki.
Na patelni rozgrzać masło i zeszklić cebulę pokrojoną drobno, dodać kiełbasę i smażyć około 3 minut, a następnie dodać ziemniaki , wlać wino i bulion.
Dusić na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków. Doprawić solą, pieprzem.
Na talerzu posypać natką pietruszki.

garnek galicyjski z ziemniakami

1 komentarz: