niedziela, 29 maja 2016

Kuskus ze szparagami

Lubię kuskus, ale nie robię go zbyt często. Dzisiaj na obiad pojawił się na moim stole ze szparagami i papryką.  Przyznaję, że bardzo mi smakował, ale chyba jeszcze bardziej pochłaniał go mąż, który mówił zawsze, że za nim nie przepada. Taka wersja bardzo mu smakowała.
Na blogu znajdziecie również wersję kuskusa z kurczakiem i rodzynkami


Składniki
1,5 szklanki kuskusu
1/2 pączka zielonych szparagów
1 duży pomidor
1 czerwona papryka
1 cebula
2 łyżki masła klarowanego
3 łyżki ketchupu pikantnego
sól
pieprz

Kuskus zalać wrzącą wodą  tak, aby woda przykrywała go około 1 cm i posolić. Wszystko wymieszać i odczekać aż się zrobi miękki.
Na patelni rozpuścić masło , podsmażyć lekko cebulę pokrojoną w kostkę, a następnie dodać paprykę pokrojoną, i szparagi. Wszystko smażyć około 5 minut stale mieszając.Oprószyć solą i pieprzem.
Wszystko wymieszać z kuskusem, dodać pokrojone pomidory. Na patelni rozgrzać łyżkę masła i włożyć kuskus, polać ketchupem i podsmażyć na patelni około 3-4 minut mieszając.
Podawać na gorąco lub na zimno.

kuskus ze szparagami

2 komentarze:

  1. Widzę, że danie z patelni przepiękne. Lubię kuskus. Jedynie jego da się tak ekspresowo przyrządzić. A szparagi to już w ogóle pychota na całego. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń