środa, 20 kwietnia 2016

Kasza jęczmienna zapiekana z pieczarkami

Nie miałam dzisiaj ochoty na gotowanie, ani też pomysłu. Taki sobie trudny dzień. Też pewnie czasami tak macie? Jednak rodzince coś do jedzenia trzeba zaserwować. Najszybsze danie to oczywiście zapiekanka.:) Tym razem zrobiłam z kaszy jęczmiennej. Taką akurat miałam w swoich zapasach. Zapiekankę możecie przygotować z kaszy takiej jaką lubicie.



Składniki
2 szklanki kaszy jęczmiennej
250 g pieczarek
200 g boczku
1 cebula
100 g sera żółtego
koperek
sól
pieprz
1 łyżka oleju

Kaszę ugotować w posolonej wodzie.
Na patelni rozgrzać olej i usmażyć na nim boczek pokrojony w kostkę, a następnie dodać cebulę drobno pokrojoną i pieczarki pokrojone w półplasterki.
Smażyć co jakiś czas mieszając. Doprawić solą, pieprzem.
Do naczynia żaroodpornego włożyć połowę ugotowanej kaszy, wyłożyć na nie usmazone pieczarki z boczkiem i przykryć pozostałą kaszą.
Na wierzch ułożyć plasterki sera. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż ser się rozpuści i zapiekanka bokami się zarumieni.
Podawać posypaną koperkiem.

kasza jęczmienna zapiekana z pieczarkami

7 komentarzy:

  1. Robiłam kiedyś zapiekankę z udziałem kaszy jęczmiennej i pieczarek, to połączenie jest znakomite. Z uwagi na znaczący udział pieczarek w potrawie zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Pieczarkowy Tydzień 2016 :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam kasze jaglana!
    Musze zapamietac!
    :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak zawsze u Ciebie fantastyczna, apetyczna zapiekanka! Zdecydowanie nieznany mi sposób podania kaszy jęczmiennej. Pozdrowionka! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. KAsza jęczmienna ma swój charakterystyczny smak, który nam bardzo odpowiada :) Takie połączenie brzmi świetnie :)

    OdpowiedzUsuń