sobota, 27 lutego 2016

Golonka pieczona na kapuście

Nie ma to jak dobry kawał mięsa na obiad. Tak to jest, kiedy ma się w domu trzech mężczyzn to czasami trzeba zrobić obiad po męsku.
Jednak moja mała wnusia tez nie pogardziła kawałkiem mięska. Jednak największa frajda dla Niej to wybieranie paluszkami kapusty kiszonej.
Do tego podałam frytki, ale równie dobrze będzie smakować z pieczywem.
Polecam Wam tak przygotowane goloneczki , bo są bardzo dobre.
Na moim blogu znajdziecie też inny sposób na golonkę, a przepis znajdziecie tutaj



Składniki
2 duże golonki wieprzowe 
2 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
5 ziaren pieprzu
1 łyżka soli
1 łyżka majeranku
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka papryki słodkiej

Golonki włożyć do garnka, zalać zimną wodą (woda musi zakrywać mięso), dodać pozostałe składniki i gotować do miękkości mięsa. Czas  gotowania zależy od wielkości mięsa. Moje golonki  gotowały się na wolnym ogniu około 2 godzin.
Po ugotowaniu wyjąć mięso.

700 g kapusty kiszonej
1 łyżka oleju
pieprz
słodka papryka
odrobina ostrej papryki

Golonkę naciąć tworząc kratkę  oprószyć pieprzem, słodką papryką  i odrobiną ostrej papryki.
Ma dno naczynia do zapiekania wyłożyć kapustę kiszoną, skropić olejem, wlać 1/2 szklanki wody i ułożyć na tym golonki.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200  stopni C do momentu aż mięso będzie mocno przyrumienione. 
(mój czas pieczenia to 60  minut) w razie potrzeby uzupełnić wodę.

Wodę w której gotowaliście golonkę nie wylewać. Można na niej ugotować pyszną zupkę.

golonka pieczona na kapuście



8 komentarzy:

  1. Pyszna :) Świetnie wypieczona i zarumieniona skórka - taką goloneczkę uwielbiam !

    OdpowiedzUsuń
  2. Golonka nie dla nas ale jest przepięknie przypieczona :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj, oj, oj...trudno zapanować nad sokami żołądkowymi, które szaleją na sam widok tak pięknie upieczonej golonki a do tego kapucha...szaleństwo smaków:)

    OdpowiedzUsuń
  4. No no samo zdrowie dla "optymalnych" Jana Kwaśniewskiego. Ja też tryskam zdrowiem mimo wielu krzyżyków na grzbiecie. Mam zamrożone. Świeże pekluję, ale ta metoda jak się sprawdzi jest łatwiejsza. Kupuję!

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam, ja tez robie golonki z kapusta kiszoną tylko ze razem piekę w piekarniku, a do kapusty dodaje okolo 2 łyżek gorczycy i tu chyba tkwi caly szczegół , bo wszystkim bardzo smakuje. golonke dzien wczesniej przyprawiam sól, pieprz, majeranek i co kto lubi.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wypróbuję podany sposób. Bardzo dziękuję i pozdrawiam

      Usuń