piątek, 6 listopada 2015

Jajka zapiekane po wiejsku

Szybki, smaczny i  syty obiad. Zapiekane jajka po wiejsku .
Po powrocie ze szpitala próbuję dojść do siebie, ale jakoś idzie to bardzo opornie.
Nie bardzo mam siłę jeszcze gotować i staram się gotować proste, ale smaczne dania. Wiecie, że zapiekanki zawsze się w takich wypadkach sprawdzają. Patrzymy co jest w lodówce, składamy i mamy smaczny obiadek. Idealnym dodatkiem do zapiekanki jest surówka z kapusty pekińskiej

Składniki:
10 średnich ziemniaków ziemniaków
250 g wędzonego boczku
4 jajka
4 łyżki śmietany
1 łyżka oleju
1 cebula
2 łyżki posiekanego koperku
100 g startego żółtego sera
sól
pieprz

Ziemniaki ugotować, odcedzić i ubić ze śmietaną na puree.
Boczek pokroić w kostkę i zrumienić na oleju., a następnie dodać cebulę pokrojoną w drobną kostkę i zeszklić.
Całość dodać do ziemniaczanego puree i wymieszać dokładnie.Przełożyć do naczynia żaroodpornego i wyrównać po czym zrobić 4 dołki i w każdy wbić jajko. Jajka posolić , popieprzyć.
Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posypać nim ziemniaki.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do momentu aż jajka się zetną, a ser rozpuści.
Podawać gorącą posypaną koperkiem i z surówką.

jajka zapiekane po wiejsku

8 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawa propozycja na obiadek :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. fajny pomysł:) lubię takie dania

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaka prosta i szybka zapiekanka , super :) Pozdrawiam i zdrówka życzę!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Sycące i bardzo smaczne danie. Zapiekane jajka to coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. To jest temat dla mnie. Codziennie zjadam trzy jajka

    OdpowiedzUsuń
  6. Jajeczka zawsze dobre :) Ostatnio odkrywamy ich zastosowanie w kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jajka, ziemniaki, boczuś i wszystko razem zapieczone- idealne żarełko:)

    OdpowiedzUsuń