sobota, 7 lutego 2015

Gulasz z ananasem i papryką.

Składniki:

800 g karkówki wieprzowej
1 puszka ananasa
2 ząbki czosnku
2 cebule
2 czerwone papryki
3 średnie pomidory
4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
4 łyżki oleju
1/2 łyżeczki papryki ostrej
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
1 pęczek szczypiorku
250 ml śmietany 18%


Wykonanie:

Ananasa, paprykę,cebulę pokroić w kostkę.
Czosnek obrać i drobno posiekać.
Pomidory obrać ze skórki.
Do rondla wlać zalewę z ananasa, dodać pomidory,paprykę,przecier pomidorowy i połowę cebuli.
Wszystko razem chwilę dusić.
Doprawić papryką ostrą, papryką słodką, solą i pieprzem.
Mięso pokroić w kostkę 3x3 cm i oprószyć solą.
Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso ze wszystkich stron wraz z pozostałą cebulą i czosnkiem.
Następnie włożyć mięso do rondla z sosem.
Dolać 1/2 szklanki wody i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem aż mięso będzie miękkie.
Dołożyć ananasa i dusić kolejne 10 minut.
Wlać śmietanę i posypać szczypiorkiem.
Wymieszać, ale już nie gotować.
Podawać z ryżem.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz