niedziela, 21 grudnia 2014

Pavlova

Składniki:

6 białek
300 g drobnego cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka białego octu winnego lub soku z cytryny

Krem
500 ml śmietany kremówki 36%
2 łyżeczki cukru pudru lub więcej zależy od tego jaka ma być słodka śmietana.
owoce

Wykonanie:

 Białka ubijamy na sztywną pianę, a pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier. Następnie dodajemy ocet i mąkę ziemniaczaną.

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia na, którym rysujemy okrąg. Wyłożyć masę i łyżką uformować bezę.
Piekarnik nagrzać do 180ºC piekarnika i po 5 minutach zmniejszyć na 150ºC-130ºC i piec około 1,5h
Studzić w uchylonym piekarniku.
Piekarnik wyłączy lekko uchylić i pozostawić do wystygnięcia bezy.


Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno wraz z cukrem.
Wyłożyć na bezę i udekorować owocami.





źródło przepisu: mojewypieki.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz