niedziela, 28 grudnia 2014

Kotlety mielone

Składniki:
500 g mięsa wieprzowego
1 całe jajko
1 cebula
2 małe ząbki czosnku
1 czerstwa kajzerka
mleko do namoczenia kajzerki
sól, pieprz
bułka tarta  
olej do smażenia

Wykonanie:
Mięso skręcić przez maszynkę dodać cebulkę drobniutko posiekaną. 
Bułkę namoczyć w mleku, a gdy zmięknie odcisnąć i dodać do mięsa. 
Czosnek wycisnąć przez praskę. Dodać całe jajko, sól i pieprz.
Wszystko wyrobić na gładką masę. 
Uformować kotleciki (mocząc ręce w zimnej wodzie łatwiej formować) i obtoczyć w bułce tartej.
Na patelni rozgrzać olej i smażyć z obu stron na rumiany kolor.
Najlepsze są podawane od razu po usmażeniu.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz